Noutăţi
13.11.2014

Conferinţa bancară în Moldova „Soluţii pentru băncile viitorului”.

Pe 13 noiembrie, în Chişinău, capitala Republicii Moldova, s-a desfăşurat a treia conferinţă anuală „Soluţii pentru băncile viitorului”. Societatea pe acţiuni de tip închis „Penkių kontinentų bankinės technologijos” (BS/2), „IdealInvent”, DAAC System Integrator – cea mai mare companie IT din Moldova şi „Wincor Nixdorf” – unul dintre liderii mondiali în producerea echipamentului bancar, au invitat reprezentanţii celor mai mari bănci din ţară pentru a participa la conferinţă.

Potrivit directorului regional al BS/2, Nicolae Zaleşciuc, piaţa Moldovei este în creştere rapidă, de aceea soluţiile tehnologice avansate se bucură de o cerere sporită şi sînt deosebit de promiţătoare. „Băncile, care doresc să-şi consolideze poziţiile – atît pe piaţa autohtonă, cît şi pe pieţele internaţionale, se interesează de tehnologiile noi şi le implementează activ în afacerea lor. Aceasta le permite băncilor să funcţioneze mai eficient, să-şi sporească venitul şi să dezvolte afacerea cu succes”, - a menţionat N. Zaleşciuc.

Printre subiectele discutate la conferinţă au fost dispozitivele self-service şi posibilităţile lor. Reprezentanţii băncilor au avut posibilitatea să se familiarizeze cu soluţiile companiei BS/2 „Payments.iQ”. Această soluţie software permite extinderea funcţiilor terminalelor self-service şi anume le oferă posibilitatea utilizatorilor bancomatelor, pe lîngă funcţiile standard de emitere şi primire a banilor în numerar, realizarea plăţii facturilor sau cumpărarea serviciilor electronice. În anul 2013, compania Wincor Nixdorf a recunoscut soluţia „Payments.iQ” drept cea mai bună soluţie software bancară.   

O atenţie sporită la conferinţă i-a fost acordată securităţii echipamentelor self-service. Din cauza infracţiunilor asociate cu bancomatele, băncile suportă pierderi enorme, de aceea interesul faţă de măsurile de protecţie creşte. BS/2 a prezentat participanţilor la eveniment soluţia „ATMeye.iQ”. Soluţia reprezintă un sistem modern de supraveghere video, care asigură monitorizarea de la distanţă a echipamentelor self-service în timp real şi care reduce semnificativ riscul de fraudă şi vandalism al lor.  

„Al treilea an la rînd, noi organizăm o conferinţă comună, care devine un eveniment important în calendarul Băncilor din Moldova. A fost foarte plăcut să văd reprezentanţi ai tuturor băncilor în acest an. Noi sperăm că aşa conferinţe tehnologice vor fi tot mai utile pe viitor” a anunţat Darius Simancicius, Directorul de Dezvoltare al IdealInvent.

Datorită conferinţei, reprezentanţii băncilor au avut ocazia să se convingă încă o dată, că banca de astăzi este de neconceput fără tehnologiile noi, care nu numai că facilitează realizarea proceselor de lucru cotidiene, dar şi ajută la asigurarea disponibilităţii şi fiabilităţii serviciilor.